Posted on

Wij vieren communiefeest!

communiefeest

2019 is een absoluut feestjaar binnen ons gezin. Onze oudste zoon Rutger zwaait af van het lager onderwijs, wat ook betekent dat hij aan zijn plechtige communie toe is. Een periode waar we naar uitkijken, niet alleen de viering, het feest, de gezelligheid, de cadeau’tjes maar uiteraard ook de kledij, waar ik me zoals altijd volledig in kan laten gaan Al een half jaar op voorhand kiezen we stoffen, want indien die in met specifieke prints zijn, bepalen die meteen het thema van de outfits, accessoires, aandenkens en decoratie van de tafel, met andere woorden: het hele feest. Samen met de communicant zelf schuimen we alle groothandels af (online uiteraard want als we naar Denemarken, Japan of Amerika zouden gaan, wordt het een meerjarenplan), op zoek naar het perfecte stofje waar iedereen zich wel in ziet rondlopen. Want ook al zijn we de enige in ons dorp die dit doen, we zijn als gezin allemaal gekleed in dezelfde stijl en kleurenpallet. Toen we door de collectie van Art Gallery Fabrics aan het scrollen waren, bleven we met opengesperde mond staren naar de Decadence collectie van Katarina Roccella: wat een mooie stoffen! De Peacock Feathers sprongen er nog extra uit. Die vindt de zoon cool, de max! Ze hebben twee stofjes met gelijkaardige print en identiek kleurenpallet: een viscose/rayon voile, dus luchtig stofje, met meerdere pluimen in waaiervorm en een katoentje met minder (maar identieke) pauwenpluimen lineair gepositioneerd.

Rutger koos de versie met meerdere pauwenpluimen. Helaas voor mij is dit het voile stofje, niet zo evident om er een La Maison Victor vinkenhemd van te maken. Een gewoon katoentje, zoals de andere Peacock Feathers print van Katarina Rocella is wel ideaal om hemdjes van te maken. Waarom een LMV vinkenhemd? Simpelweg omdat het een keigoed zittend patroon is, waar je ook je fantasie op kunt loslaten zoals met paspel in het rugpand of de mouw omgeplooid en gestikt. We kozen deze keer korte mouwen, we gaan resoluut voor een zonnige dag!

Wat leuk is aan de Art Gallery collecties, is dat je effen katoentjes kan bestellen die exact dezelfde kleur zijn als de gebruikte tinten van hun stoffen. Dus maken we van het hemelsblauwe Tranquil Waters uit de Millie Fleur Pure Elements collectie van Bari J. een strik voor Korneel en een das voor Rutger.
Onze zoon wou een stoere jas, dus was de La Maison Victor Sallie jas, ook vaak bomberjack genaamd, het ideale patroon.

Ook qua stof mocht het wat meer zijn, dus waagde ik me aan cognac kunstleder. De Janome DC2010 naaimachines hadden al uitgebreid hun degelijkheid bewezen in de honderden workshops, meerlaags jeans en canvas stikwerk, maar kunstleder? Dat is iets nieuws voor deze machientjes. Een vriendin van mij doet lederbewerking, echt leder dus (check zeker haar website taske.be), en heeft daar speciale industriële Juki machines voor nodig. Zouden de sterke maar nog steeds redelijk gewone Janomes dit kunstlederwerk aankunnen? Sure, no problem. Een dikkere Schmetz ledernaald erin en gaan!

De bomber heeft 2 zakken met bies, passende boordstof verwerkt voor zoomboord en polsen. De communicant koos -eveneens van Art Gallery Fabrics- het prachtige Menagerie Timberwolf katoentje van Sarah Watson uit haar Indian Summer collectie (“Feel the Difference”) als voeringstof. Zeer stijlvolle ecru stof met sublieme lichte tekening van verschillende dieren. Als je alles zelf maakt, kies je alles naar smaak zoals een binnenzakje volledig op maat van zijn nog te krijgen smartphone. Voor mijn jurk koos ik de Annalise jurk, een overslagjurk of wikkeljurk van La Maison Victor. Ik heb de identieke soepele voilestof van Rutger genomen.

Het lint om te strikken is zelfgemaakt uit dezelfde stof. Voorts heeft het kleed speelse, losse vallende mouwen waarin ik een blauw bijpassende paspel heb verwerkt. Het model was oorspronkelijk korter maar heb het kleed naar eigen smaak 10cm verlengd.

Als accessoire droomde ik al langer om eens werk te maken van de Blanche tas van Swoon Patterns. Voor alles is een eerste keer en het kunstleder van de bomberjas en het Art Gallery kon ik hier perfect voor gebruiken, net als het mooie paspeltje. Toegegeven, het is een heel speciaal project dat wel wat vaardigheden vereist. Ik kan je verzekeren: ik heb de smaak te pakken, het zal niet mijn laatste tas zijn. In de volgende nieuwsbrief vertel ik meer over dit mooie project. Mijn juweeltjes? Ook lekker zelf gemaakt tijdens een gezellige “houten juweeltjes” workshop van Jong KVLV Kemzeke. En als je iets zelf maakt, kan je de kleuren kiezen, met andere woorden: helemaal assorti! Mijn schoenen had ik had ik eerder al gekocht en pasten ook niet toevallig bij het kleurenpallet. Een opsomming van de gebruikte stoffen: Plumage Mirrors Noir cotton Heb jij in je gezin of familie een feest op de planning staan? Als creatieve mama, tante, meter, of oma begin je tijdig aan het vervaardigen van de feestkledij en steel je de show!

Wens je op een ander moment langs te komen? Geen probleem: geef een seintje.

#ilovesewing #diyfashion #communie #lentefeest #strafmetstof #lifeistooshorttomakeboringclothes #destoffigezolder #stoffenwinkel #fabricwebshop