Posted on

Wij vieren communiefeest!

communieKorneel

In het jaar 2017 telt ons gezin opnieuw een communicant, Korneel. Net als drie jaar ervoor met onze oudste zoon Rutger, kan ik als naaiende mama uiteraard niet anders dan iedereen voorzien van een DIY outfit. Een opdracht waar je niet pas bij Pasen aan begint. In november 2016 gingen we al uitgebreid shoppen bij de groothandel en kozen we onze stoffen, samen met Korneel zelf uiteraard. Tijdens de vele workshops bij De Stoffige Zolder werd heel vaak gewerkt met bio-tricot van. Een klasse apart want deze tricot laat zich bijna even gemakkelijk verwerken als katoen, een troef die beginnende naaisters als muziek in de oren klinkt. Dat het bovendien gedrukt is met low impact verf op biologisch geteelt katoen is een surplus. Birch stof is niet alleen duurzaam, het gaat ook langer mee, dus op lange termijn is de meerprijs terugbetaald. Bij de groothandel ontdekten we ook het katoengamma van Birch. Deze designs met ietwat retro getinte kleuren spraken ons direct aan. We waren allemaal op slag verliefd op de Picnic Whimsy collectie van Rebekah Ginda met meer specifiek de RG-32 Leaves in petrol groen en oranje/oker variant. We zagen direct de familiefoto voor ogen waar we allen met deze stoffen kunnen pronken. Ik had ook al een vaag idee van welke patronen ik wou gebruiken. Als liefhebber van vintage interieur en mode ging ik dan ook eerder in die stijl werken. Uit het boek “Homemade Mini Couture” van Little Miss Y kozen we de “Cockpit jas” met als aanpassing naar eigen fantasie een rode bomberjack kraag en brede rode boordband, ik vond dit een pittig en sportief alternatief. Ook de borstzakjes zijn in de Birch katoen herhaald, afgewerkt met een rode knop, net als de bijpassende rode rits. Zoals je ziet word de Birch katoen op het schouderpand afgewerkt met paspel en een mooi knoopje. In de jas wordt de petrolgroene Leaves gecombineerd met een andere topper in ons gamma: Shetland Flanel van Robert Kaufman in de frisse mosterdkleur, toch handig als je bij de bron zit en je zelf stof kan kiezen in de gewenste bijhorende kleur.

De broek is een “Boardwalk” korte broek in mosterdkleurig shetland flanel, met chique rode paspel en aan de zakken een boordje Birch katoen.

Het “Vinkenhemd” van La Maison Victor is mijn favoriete jongenshemd, werk ik heel graag mee omdat alles ook zo mooi past. In mijn ogen heeft La Maison Victor het beste patroon voor hemdjes gemaakt. Naar ieders fantasie kan je variatie brengen door bijvoorbeeld: een kraag in twee kleuren met geaccentueerde punten van de kraag in effen stof. Het plat stuk is gedubbeld met effen kleur aan de binnenkant. Ik gebruik steeds 1 effen kleur om kraag te dubbelen, plat stuk af te werken, bij lange mouw de manchetten, puntjes in kraag, etc. Zakjes waren hier niet nodig, die zitten reeds in de jas, Ook hier werd effen rode paspel herhaald, zelfs in het knopenpad. Voor een communie mogen de puntjes op de i staan.

De communicant moet er bovenuit steken, daarom dat we voor de rest van het gezin identiek dezelfde stof genomen hebben, zijnde in een andere kleur, namelijk oranje-oker als basiskleur, maar hetzelfde motief. Mijn jurk is de “Promjurk” uit het boek “Naaien & Stikken” van Tessa Evelegh. De jurk werd eerst uit ander stofje gemaakt om de juiste maten wat te zoeken, zodat ik worst case mijn Birch katoen niet verpruts. Ik heb maat 40 overgenomen voor de zekerheid omdat het een aansluitend bustier is in niet rekkende stof. Na de eerste pasbeurt diende ik licht bij te sturen om alles perfect te laten passen en aansluiten. Er werd gewerkt met een verstevigd bustier, de taille is afgewerkt met complementair bijpassend effen stof, net als de riem en detail met knop. De halter is in dezelfde bijpassende stof gemaakt, maar voor wie het iets sexier wil, kan het ook zonder dit pand, zorg er dan wel voor dat je bustier perfect past om genante situaties te vermijden 😉 . Voor het definitieve kleed in Birch katoen, werkte ik niet met een riem maar met als detail een blauwe knopenrij aan het bustier, de halter in zelfde stof, en onderaan biais in bijhorende lichtblauwe kleur.

De oranje-oker katoen werd ook gebruikt om een das voor de papa te maken. Hiervoor heb ik een bestaande versleten, niet gebruikte das losgemaakt en als patroon gebruikt. Let wel op de richting van het motief, niet elk overschotje komt in aanmerking.

De oudere broer kreeg een vinkenhemd in hetzelfde katoentje, niet teveel tierlantijntjes, enkel hier en daar wat lichtblauwe paspel, want zoals gezegd: de communicant dient er bovenuit te steken. De rest van het gezin mag/moet assorti zijn, maar er is maar 1 de feestneus. Zonder stoefen of blozen kunnen we zeggen dat ons gezin er -in positieve zin- qua kledij bovenuitstak in de eenheidsworst van saaie grijze, donkerblauwe, beige tinten. Iets wat je enkel kan door je kledij zelf te maken.

Wil je ook je gezin een mooie assorti outfit maken, dan ben je bij De Stoffige Zolder op het juiste adres.
Alle patronen kan je in onze gezellige stoffenwinkel in Stekene komen bekijken en vragen stellen indien nodig, elke woensdag vanaf 17u.

#destoffigezolder #ilovesewing #diyfashion #communie #lentefeest