Posted on Leave a comment

Mondmaskers maken

marc van ranst

Tijdens de lockdownperiode hebben we niet stilgezeten bij De Stoffige Zolder. Integendeel: de honger naar mondmaskers voor familie, vrienden, bakkers, kinesisten, familiehulp, thuisverpleging, … en materiaal voor creatievelingen die zelf aan de slag gaan, is niet te stillen. Iedereen proberen we te voorzien en te helpen zodat ze met een vrolijk mondmasker veilig buiten kunnen komen. Excuses als we even niet direct kunnen antwoorden op een vraag of bestelling.

Heel de Benelux hebben we rondgebeld en het is gelukt: we hebben 2 kilometer zachte 5mm dikke elastiek kunnen bemachtigen die steriliseerbaar is, goed voor een paar duizend mondmaskers!

We verkopen al onze mondmasker materialen aan een zeer gunstig tarief.

Bekijk wat we nog op voorraad hebben aan kant en klare mondmaskers met lint of elastiek, doe-het-zelf pakketten voor 10 mondmaskers met lint of elastiek, katoen voor mondmaskers, biais lint en elastiek.

Er doen veel theoriën de ronde over het type zelfgemaakt masker. Wij volgen de richtlijnen van het FOD volksgezondheid in samenwerking met Steven van Gucht en Marc Van Ranst. Deze instructies staan gebundeld op www.maakjemondmasker.be Een filmpje vind je op het YouTube kanaal van De Stoffige Zolder, waar ik uitleg geef hoe je zo’n masker kan maken.

De mondmaskers die wij maken zijn niet het model met de centrale naad,wat een highway voor virussen zou zijn (lees: zou de virussen minder goed tegenhouden). Onze maskers zijn het rechthoekige model met plooitjes en bieden ook zonder filter voldoende bescherming. Je kan er ook maken met enveloppe voor een filter te voorzien voor professionele hulpverleners, zodat het masker nog versterkt kan worden. Maar dit is veel extra werk, vraagt meer stof voor de omslag, bemoeilijkt de ademhaling en zoals gezegd voor gewone burgers overbodig. Correct gebruik, goed steriliseren en desnoods na 4u intensief gebruik wisselen met een proper maskertje is veel nuttiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *