Posted on

Was-, droog-, en strijkinstructies

instructies

Om je stoffen van De Stoffige Zolder in topconditie te houden,
is het raadzaam ze met zorg te behandelen met de volgende tips:


De meeste stoffen zijn:

  • machinewasbaar op 30°C (behalve wol)
  • strijkbaar op medium stand
  • worden best niet gedroogd in de droogkast maar in de vrije lucht
  • zijn redelijk kleurvast en hebben minimale krimp

Gebuik steeds een vloeibaar wasproduct daar een poeder van nature agressiever is. Zeker bij GOTS en Oko-Tex stoffen is dit belangrijk aangezien dan kleurstoffen gebruikt worden die wel aangenamer zijn voor de huid maar agressieve producten zoals wasverzachters minder goed kunnen verdragen.
Ikzelf heb quasi alle verschillende soorten stoffen in de collectie van De Stoffige Zolder veelvuldig getest met “Ariel 3in1 pods” en hebben mijn duurtesten doorstaan. Voor alle duidelijkheid: ik heb in dit merk geen korting, aandelen of ander aankoopvoordeel.

Stoffen met kwaliteitslabels zijn ecologischer, vriendelijk voor het milieu en je huid, maar doordat ze met minder schadelijke stoffen gefabriceerd worden, zijn ze gevoeliger voor bepaalde agressieve chemicaliën die in een aantal wasproducten gebruikt worden. Bij droogkuis worden oplosmiddelen gebruikt die de kwaliteit van de bedrukking kan beschadigen.

In de wasmachine het textiel omkeren met het beeld aan de binnenkant.

Om niet voor onaangename verrassingen te staan, wordt het aangeraden de stof even voor te wassen alvorens te vernaaien/verwerken.

Verschillende kwaliteitslabels:

  • Öko-tex-100 klasse 1 certificaat = gewaarborgd gezond textiel.
  • GOTS certificaat = Global Organic Textile Standard is een internationaal keurmerk die eisen stelt aan de productie van de vezels tot stof. Bij de teelt worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. Katoen, wol, zijde, vlas en hennep zijn biologisch te telen; katoen wordt het vaakst biologisch geteeld. Er zijn geen eisen m.b.t. toestaan/verbod op teelt van katoen in waterschaarse gebieden, wel moet er een waterbeheerplan zijn. We noemen deze stoffen afgekort gecertificeerd biokatoen, geprint met low impact kleurstoffen. Hohenstein HTTI Produktklasse 1 = strengste keuring i.v.m. huidcontact, daarom uitermate geschikt voor baby’s en iedereen met een gevoelige huid.

Heb je vragen, dan hoor ik het graag.

stoffige groetjes,

Sandra

#destoffigezolder #kwaliteitslabels #wasinstructies #dejuistezorg #stoffenwinkel
#biostoffen #gots #gotscertificaat#okotexstoffen #okotex #stoffenvoorgevoeligehuid